Kasvattamisesta

Kasvatustyöni kulmakivi, sen pilari on ollut suurenmoinen ja ihmeellinen kantanarttuni C.I.B. FI SE NO EE BY CH, BYV-96 CZARLINDA´S CRYSTAL STAR “Zenna”, joka antoi pohjan kasvatustyölleni. Zennalla on yhdeksän valiojälkeläistä, lisänä yksi tottelevaisuusvalio. Zennan kaikki 21 jälkeläistä on palkittu näyttelyssä vähintään ykköstuloksella (erinomaisella). Myös terveyspuoli jälkeläisillä oli poikkeavan hyvää. Sain siis monia toiveita täytettyä tämän jalostusnartun myötä. Zenna oli erinomainen periyttäjä ja siirsi monia toivottuja piirteitään geeniperimässään jälkeläisilleen.

Zenna ja jälkikasvua

Zenna ja jälkikasvua

Kasvattajana periaatteeni on, ettei jokainen terveeksi tutkittu koira suinkaan ole jalostuskelpoinen, vaan jalostukseen käytettävällä koiralla tulee olla muutakin annettavaa rodulle ja omalle kasvatustyölle kuin Pevisan kautta hyväksytty terveys. Koirien huima näyttelymenestys ja tittelit kun eivät periydy. Koiran kokonaisvaltainen terveys niin psyykkisesti kuin fyysisesti ovat asioita, joita kaikkien tulisi tavoitella. Koirien taustat ja myös pentuesisarten terveys tulee tuntea ja tunnistaa sieltä riskitekijät. Tämänkin jälkeen yllätyksiä saattaa nousta esiin.

Uusia tauteja tunnistetaan jatkuvasti lisää, niihin kehitellään geenitestejä ja näin saadaan tunnistettua sairaat ja kantajat. Mielestäni nämä ongelmat tulisi nähdä paljon pidemmälle, kuin tähän hetkeen. Kantajien käyttöä jalostuksessa tulisi tapahtua vain harkitusti, koska kantajien määrä näin lisääntyy. Jos olisi kyse vain yhdestä ongelmasta, jonka joudumme ottamaan huomioon valitessamme partneria jalostuskoiralle, mutta ennestään hyvin pienessä populaatiossa ongelma on suuri, koska joudumme huomioimaan myös Pevisa vaatimukset ja muut jalostuskoiralta edellytetyt ominaisuudet, kuten lähisuvun terveys, rodunomaisuus ja luonne. Mielestäni terveystutkimuksia tehdään nykyään aivan liian vähän rodussamme. Lammaskoiran alkuperäinen käyttötarkoitus tulee muistaa ja kunnioittaa sen rodunomaisia erityispiirteitä.

ONNISTUMISIA KASVATTAJANA

Muutamia mainitakseni

Vinnie tokovalio

Vinnie tokovalio

””Vinnie”  FIN TVA. FURRYDRIFTER´S JOYFUL COMET om. Päivi ja Kari Viinanen

Päivin ja Karin taidokkaalla koulutuksella syntyivät saavutukset, jotka ovat vertaansavailla. Vinnie oli ensimmäinen tottelevaisuusvalion arvon saanut lammaskoira erikoisvoittajaluokassa. Hyvinkään Koirakerhon kaikkien rotujen paras toko-koira, Uudenmaan Kennelpiirin vuosien 1993-94 paras toko-koira, vuonna 1994 toiseksi paras toko-koira Suomessa. Vinnie sai 3 x Caciobin. Vinnie oli myös useamman kerran vuoden voitokkain toko-bobtail. Koiralla oli myös 2  sertiä näyttelypuolelta.

Vinnie on todiste siitä, kuinka oikea koira oikeissa käsissä voi yltää mihin vaan. Vinnie oli Päivin ja Karin ensimmäinen lammaskoira. Vinnien oli jo pentulaatikossa erilainen, mietiskelijä ja harkitsija, keskittymiskykyinen pentu. Päivi ja Kari osasivat upeasti hyödyntää Vinnien luonnetta ja persoonaa.

Valitettavasti vakava sairaus vei Vinnien liian aikaisin.

Toinen esimerkki on näyttelypuolelta.

”Max”  C.I.B POHJ MVA FIN MVA SE MVA DK MVA NO MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALTV-05 BALTV-06 EUV-06 V-06 BALTV-07 V-08 PMV-09 EEV-07 EEV-09 EEV-05 LVV-08 LTV-08 NOV-09 EEV-10 BALTVV-10 LVVV-11 EEV-11 EEVV-11 MVV-11 PMVV-11 LVVV-12 FURRY DRIFTER’S IF ONLY UNIQUE om. Merja ja Erno Lindahl

Merjan ja Ernon hyvällä hoidolla ja suurella aktiivisuudella on saavutettu Maxin mahtava näyttelymenestys ja tittelirivi. Max meni hieman vahingossa perheeseen, joka oli hakemassa narttupentua. Heille lähti niin narttu kuin uros. Uroksesta kehittyi terverakenteinen näyttävä koira, joka mahdollisti yllämainitun tittelirivin. Maxi on täyttänyt varmasti omistajiensa sekä kasvattajan kaikki odotukset. Max-herra viettää pirteänä 12,5 vuotiaana eläkepäiviä Espoossa.

Olen kiitollinen saadessani olla em. koirien kasvattaja.

Ferro ja Donna

Ferro ja Donna

Jambo, Barro ja Coco

Jambo, Barro ja Coco

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *